Αξίες από ανάξιους
Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας και εορτάστηκε και στην Ελλάδα στα πλαίσια του φόρουμ που οργανώθηκε στο Ζάππειο και όπου εκτέθηκαν οι απόψεις και τα συμπεράσματα ψυχιάτρων, ψυχολόγων και θεραπευτών.
Ο κ. Σπύρος Καλημέρης, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εστίασε στις ορατές πλέον επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα αυτό. Ο κ.Κοχιαδάκης μελλοντικός Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέφερε τις συνέπειες της πανδημίας σχετικά με τις καρδιολογικές παθήσεις και επεσήμανε την επίδρασή της στη συνολική καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα του πληθυσμού στη χώρα μας. Συνέδεσε επίσης τόσο το οξύ στρες όσο και το υπαρκτό χρόνιο στρες με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Τα συμπεράσματα από όλες αυτές τις επιστημονικές τοποθετήσεις είναι φυσικά ότι υπάρχει έλλειψη ψυχικής υγείας με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό και οι υγειονομικές αλλά και οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους επείγει να βελτιώσουν τις πολιτικές τους.
Ακούσαμε επίσης και τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στο πρώτο συνέδριο ψυχικής υγείας που έγινε στο Ζάππειο, ο οποίος αντί να εξαγγείλει τη χάραξη εκείνων των πολιτικών που θα βελτίωναν την παρούσα κατάσταση θεώρησε σωστό να αναφερθεί σε κάποιες αφηρημένες προτάσεις, όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, περί ευδαιμονίας, αρετής και καλού δαίμονα ανατρέχοντας στον Αριστοτέλη της αρχαιότητας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κώδικες αξιών θα μας επιτρέψουν να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση, να έχουμε ποιοτικότερες ανθρώπινες σχέσεις και επαφή με τον πολιτισμό.
Αν δεν ήταν τόσο θλιβερό το απόσπασμα αυτό θα ήταν εξοργιστικό. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει αυθαίρετα λέξεις, όπως ευδαιμονία και αρετή, αγνοώντας όπως φαίνεται την πραγματική τους έννοια, όπως επίσης μιλάει για φύση ενώ γινόμαστε μάρτυρες τόσων πυρκαϊών ετησίως και για πολιτισμό τη στιγμή που τσιμεντώθηκε η Ακρόπολη.
Αυτά ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού στα πλαίσια του πρώτου συνεδρίου ψυχικής υγείας στο Ζάππειο στο τέλος δε δεν παρέλειψε να τονίσει ότι επωμιζόμαστε και το οικονομικό κόστος λόγω των ψυχικών νοσημάτων.
Η ευδαιμονία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης εμπεριέχεται μέσα στις δώδεκα Ελλάνιες Αξίες οι οποίες μαζί με τις δέκα οχτώ Αρχές και τους τρεις Πολιτειακούς Νόμους συνθέτουν το Ελλάνιο Αξιακό Σύστημα, το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο όλα αυτά που όντως του αξίζουν.
Η ευδαιμονία είναι η πορεία και ο προορισμός του ανθρώπου όταν αυτά ταυτίζονται με τον λόγο ύπαρξής του. Η Αρετή ως αξία ωθεί τον άνθρωπο να ενεργεί πάντα προς το συλλογικό συμφέρον χωρίς ιδίον όφελος μέσα σε περιβάλλον Αφθονίας όλων των υλικών και πνευματικών αγαθών που μας προσφέρει απλόχερα ο πλανήτης μας. Διότι μελετώντας τις Ελλάνιες Αξίες του Ελλάνιου Αξιακού Συστήματος θα διαπιστώσουμε ότι καμμία αξία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις άλλες. Η Ισότης προς όλους τους πολίτες, η ορθή απονομή Δικαιοσύνης, η Αισθητική που καλύπτει τις έμφυτες ευαισθησίες μας και η οποία συνάδει με την Αρμονία, η Αλήθεια ως ταύτιση του ανθρώπου με το υπαρκτό και την ανάγκη του να βλέπει τα πάντα στο φως είναι εξ ίσου αλληλένδετες με την Λογική, την Ανδρεία και το Γνώθι Σεαυτόν.
Σήμερα αν οι Αξίες αυτές έπαιρναν ξανά στη ζωή μας τη θέση που τους ανήκει σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο δε θα χρειάζονταν ούτε Συνέδρια Ψυχικής Υγείας ούτε και οι σχετικές μόνιμες διαπιστώσεις και προτροπές που πάντα παραμένουν κούφια λόγια.
Όλοι μας οφείλουμε και στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να αλλάξουμε την αρρωστημένη κατάσταση που ζούμε και να την μετουσιώσουμε σε υγιή. Με απόλυτα ισορροπημένους πολίτες σωματικά και ψυχικά, ανδρείους και ικανούς να διαχειρίζονται τον ίδιο τον πλούτο της αφθονίας τους με αρετή και δικαιοσύνη. Με εργασία για όλους που θα τους καθιστά δημιουργικούς και ωφέλιμους προς το κοινωνικό σύνολο, χαρούμενους με δυνατότητα να απολαύσουν όλα αυτά που το περιβάλλον τους προσφέρει.
Η ένωσή μας και μόνον θα μας φέρει στην Ελλήνων Πολιτεία όπου η ευδαιμονία και η αρετή θα συμβάλλουν στη δημιουργία Πολιτισμού που σήμερα δεν έχουμε εφόσον ... ο Πολιτισμός παράγεται μόνον από Πολίτες.
Αν φανταστούμε όλα αυτά, επικεντρώσουμε στις Αξίες μας και ενωθούμε ουσιαστικά, τότε το μέλλον θα είναι σίγουρο, φωτεινό, δικό μας και άξιο να υποδεχθεί και να αναθρέψει τους απογόνους μας για την αέναη συνέχειά μας.
Σύνταξη: Παναγιωτοπούλου Αργυρώ
ΠΗΓΗ:https://esykpda.blogspot.com/2022/10/blog-post_57.html